Menü
 
Media
 
Contact
 
Művek / Sheet music
 
Info
 
Önéletrajz (hu)

Vihula Mihajlo – gitárművész, előadóművész, zeneszerző, zenetanár.

·1981-ben zenetanár és zeneszerző szülők gyermekeként született Huszton, Ukrajnában. Zenei tanulmányait 7 éves korában, az ungvári művészeti iskolában kezdte el klasszikus gitár tanszakon. 1994-ben első lett a Kárpátaljai Gitár versenyen Ungváron.

·1996-ban az Ungvári Állami Zenei Szakközépiskolában folytatta tanulmányait, ahol 4 év alatt gitárművész és karmesteri képesítést szerzett.

·2000-ben megnyerte az „Ukrajna Új Tehetsége” címen megrendezett országos versenyt. Miután elvégezte a zeneművészeti szakközépiskolát, tanulmányait a Lvivi Lysenko Állami Zeneakadémián folytatta klasszikus gitár, zeneszerző és karmester tanszakon. Ekkortól Vihula Mihajlo részt vett Lviv művészeti életében, népszerűsítette az új ukrán gitárzenét kortárs zeneszerzőktől - mint pl.: Andrij Andrushko, Ostap Manulyak, Bohdan Lisovych - Ukrajnában és külföldön is.

·2000 és 2005 között gitárművészként és zeneszerzőként számos koncerten és zenei eseményen közreműködött, többek között: “Kontrasty” Nemzetközi Kortárs Zenei Fesztivál (UA), Rusti Nemzetközi Gitárfesztivál (AT), Kyivi Nemzetközi Gitárfesztiválon (UA), Transylvania Nemzetközi Gitárverseny (RO), Twente Nemzetközi Gitárverseny (NL). Több mesterkurzuson vett részt ismert gitárművészekkel.

·2004-ben a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület (MUKE) által szervezett nyelvi táborban különböző nemzetiségű (magyar, ukrán, szlovén, szlovák, horvát) gyerekeknek ukrán népdalokat tanított. Azóta a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület tagja. Az egyesület tagjaként koncerteket ad Magyarországon (pl: Budapesten, Szegeden, Várpalotán, Vácon, Székesfehérváron, Miskolcon) és külföldön is (Szlovákiában, Horvátországban). Évente több nemzetiségi fesztiválon és művészeti rendezvényen szerepel, pl.: Nemzetiségi Gála Budapesten, Farsangi mulatságok Székesfehérváron, Kistarcsán megrendezett nemzetiségieknek szóló fesztiválon. Közreműködött a  „Veszelka” táncegyüttessel, a Diósgyőri Napokon, az Ukrán 1933 Nagy Éhezés emlék estéken, a Miskolci Operafesztiválon, különböző civil szervezetek rendezvényein. A Miskolci Ukrán Kulturális Egyesület tagjaival részt vett több budapesti rendezvényen (pl. : Tarasz Sevcsenko szobor avatásán, Leszja Ukrájinka költő emlékestjén, szavaló versenyeken). A koncerteken Vihula Mihajlo nem csak gitárművészként szerepel, hanem gyakran énekesként is. A repertoár több részében ukrán népdalok is szerepelnek.

·2005-ben Magyarországra költözött. A Fazekas Utcai Alapfokú Művészetoktatási Intézményben dolgozik, illetve a Miskolci Nemzeti Színházban működik közre zenés előadásokban.

           ·2006-óta aktívan szerepel a Balatonfüredi Gitárfesztiválon, valamint kétszer is részt vett az annak keretein belül 2007-ben és 2008-ban megtartott „a világ leghosszabb koncertje” Guinness  Rekord kísérletben.

           ·2007-ben a zenész társával Bernáth Ferenc gitárművésszel „Kettős parafrázis” nevű gitárduót alapítottak. A duó repertoár kizárólag ukrán zeneszerzők műveiből ál. E duóval többször szerepelt a rádióban és a televízióban különböző nemzetiségi programokban.  

            ·2008-ban a Siófoki Nemzetközi Művészeti versenyen gitárművészként arany diplomát nyert.

            ·2008-óta évente rész vesz a Grygorij Szkovorodá ukrán költő, filozófus, tanár ünneplésén Tokajban az ottani római-katolikus templom falán elhelyezett emléktábla előtt. 

            ·2009 és 2012-ben két alkalommal Miskolc MJV kitüntette az ukrán népzene népszerűsítéséért, ápolásáért, a kulturális propagandáért és ukrán – magyar kulturális kapcsolatok megerősítéséért.

            ·2010 óta rendszeresen koncertezik a Megszólaló Kezek Alapítvánnyal. Az alapítvány zenésztársaival évente több mint 30 jótékonysági koncertet ad.

·2013.10.27 A NobilArt Művészeti Egyesület és a SEGOVIA Gitárszaküzlet által kiírt nemzetközi zeneszerzői versenyen II. Díjat nyert „Állati szvit” op.94 című darabbal. 

·2013-ben Szécsi Viktóriával megalapította az „Akvarell formációt”, melynek célja a kortárs magyar és ukrán költők verseinek megzenésítése.

·2014-ben Vihula Mihajlo meghívására az Ungvári Művészeti Szakközépiskolának „Rózsa” nevű néptánc együttese Miskolcra jött koncertezni. Azóta nagyon tartalmas nemzetközi kapcsolat alakult ki a Miskolci Nemzetiségi Önkormányzat és Ungvári Művészeti Szakközépiskola között. 

·2015.márciusban megszervezte és énekesként részt vett a Magyarországi Márton István (Ukrán kárpátaljai zeneszerző) „MISSA” című mű bemutatóján, ami nagy jelentőségű mert Márton István a saját művében a magyar és ukrán zenei elemeket használja fel.

·2015-ben befejezte „OLJA” op.86 operáját, aminek a librettó írója Selmeczy Bea.

·2015-ben a Nemzeti Művelődési Intézet a „PRO CULTURA MINORITATUM HUNGARIAE” díjat adományozta Vihula Mihajlonak. 

·Zeneszerzőként több mint 150 művet írt, köztük: opera, zenekari és kórus művek, vonósnégyes, kamarazene darabok, több mint 50 mű klasszikus gitárra, dalok, megzenésített versek.

 

 

 
MIZRAB
 
MIZRAB
 
AKVARELL
 
AKVARELL
 
KETTŐS PARAFRÁZIS
 
KETTŐS PARAFRÁZIS
 
FAZEKAS GITÁR EGYÜTTES
 
FAZEKAS GITÁR EGYÜTTES
 
BMC STRONG SOLUTION Bt.
 
BMC STRONG SOLUTION Bt.
 

PARTNEREK:

Országos Ukrán Önkormányzat

Miskolci Ukrán Nemzetisségi Önkormányzat

Megszólaló Kezek Közhasznú Alapítvány

Gyógyitó Dallamok Alapítvány

Fazekas Utcai Altalanos Iskola es AMI

 


Vonatozzunk együtt a gyereknapon! Robogjatok Budapesten vagy Balatonfenyvesen, vagy készítsetek kisvonatot a Mesetárban!    *****    Filmes hírek és kritikák lelõhelye. ÚJ oldal, ami filmekkel és színészekkel foglalkozik. Nézz be most és máskor is!    *****    Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról | Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról    *****    HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON    *****    KÖNYVAJÁNLÓK - ha nem tudod mit olvass, itt találhatsz hozzá inspirációt - BOOKISLAND    *****    Loki rajongók! Fan Fiction és egyéb történetek! Gyere és olvass nálam kedvedre! Ha tetszik, claim loyalty to me! (Loki)    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA és segíts másoknak is az asztrológia tanaival!    *****    Társszerkesztõket keresek a dakotajohnson.tk újranyitásához.Ha érdekel és szeretnél jelentkezni kattints a részletekért!    *****    Április 22. a Föld napja! Az ünnep alkalmából cifraszûrös juhászlegény vár benneteket a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Egy jégkorong-rajongó lelkészgyakornok lány blogja - ha van kedved, nézz be, szeretettel látlak :) Gréti    *****    Minden Kedves látogatómat szeretettel várom Asztrológia oldalamon, ahol az oktatás INGYENES, az elemzés BECSÜLET-KASSZÁS    *****    Ayang Avagy milye is a világ az én szememmel    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    BOOKISLAND -> A könyvek birodalma elvezet a képzeletünk világába! <- BOOKISLAND    *****    KUTYA VS MACSKA, MELYIK AZ OKOSABB? SZAVAZZ! FÉLSZ A ROBOTOKTÓL, VAGY SEM? MONDD EL! KUTYA VS MACSKA!KUTYA VS MACSKA!!!!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Online Gyermekáruház és bababolt Több ezer termékkel olcsón, országos kiszállítással!    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha